Socker ingen tandbov

Länge har vi trott att socker och godis är anledningen till att vi får hål och dåliga tänder. Men så kanske inte är fallet. Småätande och brist på vissa ämnen kan istället vara boven i dramat.

129291-child-dental-check-up

En biolog har nu gått ut och sagt att det bara är en myt att socker orsakar hål i tänderna, skriver nwt.se. Den primära orsaken till karies är istället brist på kalcium och fosfater som orsakar sämre tänder när kroppen frigör dessa ämnen från tänderna. Sockret är istället väldigt bakteriedödande och gör att bakterierna i munnen dör. Detta innebär dock inte att biologen tycker att man borde äta massor av socker.

Dåligt att småäta

Flera är inne på samma spår som biologen och säger att socker inte är den primära orsaken till dåliga tänder. De säger istället i Sydsvenskan att det är småätandet som är boven i dramat och att man bör koncentrera sitt ätande till ett eller ett fåtal tillfällen. Småäter man godis, eller något annat, blir det inte bra. Tänderna klarar nämligen maximalt fem eller sex intag av föda varje dag och då räknas även dryck in. Däremellan måste tänderna få vila så att saliven kan hjälpa till att reparera dem. Det enda som man kan göra mellan måltiderna är att dricka vatten eftersom det inte utsätter tänderna för nya attacker.

Borsta tänderna

Så att undvika socker och godis för att få fina tänder är kanske inte det som ger bäst resultat. För att få fina tänder utseendemässigt kan det vara värt att köpa hem tandblekning hos Swisslux.se eller gå till tandläkaren och bleka. Och för att tänderna inte bara ska se bra ut utan också må bra är det tandborstning två gånger per dag som gäller.

”Karies kan lindras och till och med botas med tandborstning två gånger per dag.” Läs mer.