Paleo – något för dig?

Det finns många dieter som i korthet går ut på att äta mer fett och mindre kolhydrater.

Nu talas det mycket om paleo, som skulle kunna beskrivas som en återgång till människans kulinariska rötter. Kanske kan det vara någonting för dig.

Socker, potatis och vete är alla ganska nya inslag i människans kosthållning. Ingen av dessa var känd under stenåldern. Ordet paleo betyder just stenålder, och det handlar om att äta som människor gjorde vid denna tid, när vi var jägare och samlare.

Kosten under stenåldern var betydligt mer varierad än vad många tror. Stenåldersmänniskorna jagade inte bara mammutar, utan fiskade, samlade skaldjur vid lågvatten, fångade larver och insekter, plockade bär och svamp och tog ägg ur fågelbon. Våra förfäder åt troligen mer varierat än vi gör idag, inte minst eftersom de var tvungna att anpassa sig efter årstiderna på ett annat sätt än vad vi behöver göra idag.

Varför bör man då äta som stenåldersmänniskorna idag? Helt enkelt för att vi inte har förändrats biologiskt sedan stenåldern. Våra matsmältningssystem fungerar på samma sätt som de alltid har gjort, och de är egentligen inte gjorda för raffinerade och processade livsmedel. Så säger åtminstone de som förespråkar paleo-dieten.

Vad innebär det då att äta paleokost? Exakt vad stenåldersmänniskorna åt är en fråga för arkeologer och paleontologer, och dessutom varierade troligen kosthållningen stort beroende på plats och årstid. För moderna människor handlar det om att äta sådant som stenåldersmänniskorna troligen åt: alltså livsmedel som kan införskaffas genom jakt eller insamling. Mejeriprodukter, spannmål och baljväxter är bannlysta. Salt ska man också vara försiktig med. Som sötningsmedel används honung, och man är sparsam med frukt och nötter. På detta sätt får man i sig mer fett och protein, och färre skadliga kolhydrater.

Modern paleomat

Det här innebär inte att man måste sitta och gnaga på ett stort köttben och en kålrot. Det går att laga nästan vad som helst, och ändå följa dessa regler. Man kan t.ex. baka en paj där degen är gjord på nötmjöl, eller göra en chokladmousse på avokado, kakao och honung. Man får vara lite kreativ, men det är många som tycker att det är just det som är tjusningen med dieten. Många av rätterna som man lagar kommer att smaka lite annorlunda än man är van vid, men det är många som ändå gillar dessa smaker. Kryddor får man använda, i princip hur mycket som helst, men man ska se upp med kryddblandningar eftersom de ofta innehåller klumpförebyggande medel, konserveringsmedel och andra tillsatser som man definitivt inte använde på stenåldern. Välj istället örter – helst färska – eller kryddor som chili, kanel eller spiskummin.

Sedan ska vi kanske nämna insekter också. Troligen åt stenåldersmänniskorna en hel del insekter, men i Europa har detta försvunnit. I de flesta delar av världen äter man dock fortfarande insekter, och inte minst i USA finns ett nyväckt intresse för mat gjord på exempelvis syrsor. Insekter är en av de bästa proteinkällorna man kan tänka sig, och dessutom klimatsmart.

Om du vill prova paleo kan du börja med det här receptet, som dessutom nästan är raw.