Nya varianter av semlan

Det är inte längre grädde oh mandelmassa som ska fyllas i vetebullen. I semmeltider är det nu istället roligare att testa nya fyllningar och smaker. På bakelsernas marknad kan man nu hitta både nutellasemmlor och prinsessemmlor, allt för att man ska kunna äta sin favoritbakelse även på fettisdagen.

semlaIngen kunde gå miste om att det nyligen var den hederliga semmeldagen. Den gräddiga vetebullen med mandelmassa i mitten är en klassiker sedan långt tillbaka. Varje svensk har någon gång smakat bullen, där man sedan antigen valt att älska eller hata den. För några veckor sedan sålde man hundra tusentals gräddbullar under den så kallade fettisdagen.

Nya former och smaker

Men nu i dessa moderna tider är det inte längre en klassiker som håller måttet. Varje år tillkommer en variant på semlan där man i grund och botten har utgått från bakelsen. Men för att ha lite variation och göra det mer lekfullt skapar man nya smaker och former. Nu kan vi se mängder av olika typer av fyllningar där mandelmassan och vanlig vispgrädde är utbytt. Många trivs med favoritsemlan men nästan fler är nyfikna på att testa något nytt.

Expressen skrivs det om flera olika typer av semlor som man kunde äta under senaste fettisdagen:

  • Semelwrapen: En variant på bakelsen som slog igenom för några år sedan. Här är den hopvikt likt en wrap med tunn vetedeg fylld av mandelmassa och grädde.
  • Prinsessemlan: Tänk dig en prinsesstårta men i modellen likt en semla. Tårbotten men sylt och grädde där bullen är omfamnad av grön marsipan.
  • Wienersemlan: Här är vetebrödet utbytt mot wienerbröd fylld med madelmassa och grädde. Kaloribomb med andra ord.
  • Nutellasemlan: Nutella i bakverk blir aldrig uttjatat. Här tillsätter man nutella i både brödet och grädden. Självfallet består även fyllning av enbart nutella.

Behöver inte baka själv

Det är dock inte alla som är en hejare på att baka semlor. Den som redan gett upp hoppet om att skapa sina egna bakelser nästa år kan ändå se ljuset. Som vi skrev om i ett tidigare inlägg kan man lätt och smidigt beställa eller köpa hem sina bakverk för att skapa en bra fikaupplevelse. Det finns möjligheter för alla att få avnjuta just sin typ av favoritsemla.