Myten om socker

Många lever efter devisen att barn blir hyperaktiva av socker och ger inte barnen godis eller tårta när det är födelsedagskalas. Det är dock en myt att barn reagerar med överaktivitet beroende på socker, det är stämningen i sig som gör ett barn uppspelt.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur kalas faktiskt kan vara sockerfritt. Ett kalas utan godis behöver inte vara mindre roligt nämligen. Men varför inte göra en kompromiss? Lite tårta och godis kan vara barnen kanske få, om än inte i jättemängder. Studier tar nämligen hål på myten om att barn skulle bli hyperaktiva av socker, de blir snarare uppspelta av att vara på ett roligt kalas. Det går det att läsa mer om i denna artikel i MåBra.

 

Myten om att barn blir hyper av socker

 

Men hur kommer det sig att detta antagande, att socker gör barn hyperaktiva, varit så seglivad? I artikeln ovan menar man att den levt kvar på grund av att föräldrar tror på den. Men att man upplever att ens barn blir hyperaktivt eller överaktivt vid kalas och festligare tillfällen beror snarare på att barnet reagerar med glädje på att kommande belöning och att det finns andra barn i samma rum som trissar på varann. Barnet är helt enkelt bara glatt och uppspelt. Sedan är det givet att socker i större mängder inte är hälsosamt, varken för barn i olika åldrar eller för vuxna.

 

Så ge för all del barnen en bit tårta och låt de delta i fiskedammen när det vankas kalas, det finns inget som tyder på att socker gör att de blir yra av överaktivitet. Sedan är socker inte nyttigt, det kan leda till diabetes och överviktsproblem. Det gäller att äta godsaker med moderation och måtta alltså.

 

WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget – Livsmedelsverket