Lyckas med julbaket

De flesta förknippar nog godsaker och bakverk med julen och för att skapa riktig julstämning är det nästan ett måste att bygga ett pepparkakshus. Men det är inte helt lätt att få till julbaket precis som man vill.

883019-gingerbread-yard

På Sveriges Radios hemsida kan man läsa att proffs och amatörer ställer ut sina pepparkakshus för 25:e året i rad på ArkDes på Skeppsholmen. Temat för i år är ny lya, bo på nya sätt. Både barn och vuxna har chansen att ställa ut sina alster byggda av pepparkaksdeg på Skeppsholmen. I pepparkakstolkningarna av nya hustyper ser man bland annat ett pepparkakshus under vatten och ett under jord.

Få hjälp på traven

Den som inte är lika duktig på att baka som de som ställde ut sina helt fantastiska pepparkakshus på utställningen, kan alltid få lite hjälp på traven. Den som vill ha en fin tårta till jul kan till exempel designa egen tårta med hjälp av de på Din Tårta och den som istället föredrar ett juligt pepparkakshus kan köpa en färdig byggsats. Och om man vill göra det ännu lite enklare för sig kan man bygga sitt eget hus av chokladkakor som man enkelt limmar ihop till ett hus med kristyr på tub. Även om man köper färdiga delar eller chokladkakor att bygga huset med kan det vara lite småklurigt att sätta ihop delarna, skriver Dagens Nyheter.

Tips från konditorerna

Om man vill bli en expert på bakning till jul kanske man bör titta på gamla repriser av bakprogrammet med Roy Fares och Magnus Johansson som gick på tv vid jul förra året. I Expressen kan man läsa om att programmet gjordes för att inspirera tittarna vid juletid och få dem att lyckas med sitt bak. I programmen bakade konditorerna allt från lussebullar och kolor till ett helt pepparkakshus. Det charmiga med programmet var att recepten som bakades varken vara speciellt dyra att köpa ingredienser till eller speciellt svåra att genomföra. Även Sebastien Boudet var med i programmet och han fick med en fransk touch och bjöd på olika recept som är populära vid juletid i Frankrike.